Property Extension & Renovation
Loxley Road, Wandsworth, London SW18

The rear of the property during renovation in Wandsworth, LondonPenni Black Property Services were given the totally unmodernised five bedroom house in Wandsworth with one simple brief; to extend the property and transform it from its existing condition into a modern home with intuitive design which maximises space. This was no small task; the property hadn’t seen much attention for decades, still with our team at the ready we set to work.

In order to deliver the ultimate renovation to this five bedroom property we had to get the structure into shape. We took apart the old to make way for the new, mixing old bricks reclaimed from the demolition to ensure a consistent look with the rest of the house.

The Front Room

The Renovated Front RoomAlthough the front room was in need of plenty of new things we decided to also stay true to the original heritage of the Victorian period. The fireplace was removed and a new one installed along with new skirting boards, natural wood floor and completely new wiring and power sockets. The room was finished in neutral colours with complimenting curtains.

Open Plan Living

We get heavy with the old Victorian layoutIn the brief it was also indicated that they wanted to achieve an ‘open living’ feel to the property as opposed to individual rooms. In order to accommodate this we got heavy with the current Victorian structure and transformed the original kitchen, living room and dining room into one free flowing room.

The new open plan living area The transformation was everything the customer was looking for! The new open plan living area introduced the three areas into one free flowing room with individual pods for each of the three main areas with modern curved walls and discreet electrical appliances. The whole area was completely rewired with new cable, sockets, skirting boards and light fixtures plus a few hidden surprises too.

The Curved Wall and Recess Fitted Firdge / FreezerThe entrance to the open plan living area was built with a leading curved wall towards the kitchen. We designed a recess for the complimentary coloured fridge / freezer with a wine rack built around to maximise on space.

The Kitchen

The Remains of the Old KitchenThe old kitchen was quite frankly narrow, outdated and dark. In order to accommodate the new kitchen area we had to break down the old structure and install a brace to support the new open living approach. New wiring was installed with sockets, light fixtures and more.

The New KitchenIn the new kitchen we went for a fresh modern look with white work surfaces and black kitchen units finished with brushed metal door furniture. A new hob and oven were installed finished with a brushed metal and frosted glass hood to compliment the kitchen units and fixtures. New windows were fitted and finished with a neutral roman blind.

The Breakfast Bar Due to the open plan nature of the kitchen we decided that it would accommodate a breakfast bar nicely which we finished with high backed leather stools. With recess ceiling spot lights, the wider windows and a skylight the kitchen acheived the modern light and spacious feel, just what we were aiming for.

The Living Room

The Living Room ShellOne of the biggest tasks was in creating the new open plan living room. The original room was stripped bare and rebuilt to include space for bi-folding doors to bring in more light. With the essential building work complete we were set to create the living room of a lifetime with plenty of hidden entertainment.

The New Living RoomThe living room was designed to be the central hub of family life. We continued the natural wood flooring from the kitchen straight through along with the neutral colours to bring a sense of open plan consistency.

The Secret Flat Screen TVThe entertainment was a true masterpiece. We all love television, games and movies however staring at a blank screen can really dampen the atmosphere. We installed a recessed flat screen tv which when not in use would sit behind a picture that slides down over the top.

The Movie Nights Projector ScreenFor the movie lover all was not lost. We fitted a discreet ceiling mounted projector near the kitchen and from above the secret television the motorised projector screen will lower to create the ultimate home cinema for family nights in.

The Natural Light through French DoorsTo make the living room as light as possible we fitted new bi-folding doors to the rear to form a glass wall, coupled with a matching skylight and recessed ceiling spot lights the room now benefits from a lot more natural light.

The Dining Room

The Old Victorian Dining RoomThe old dining room was less of a task than the others. The dining room was first stripped of it's fireplace, fixtures and fittings. New wiring installed and a fresh arch to the living room was created plus an arch to the entrance hall to complete the natural flow of the open plan project.

The New Dining RoomThe dining room had a new working fireplace fitted with subtle storage, new skirting boards and finished with the continuing natural wood floor, recessed spot lights and neutral wall colours.

The Completed Living AreaThe final result of the open plan living area was spectacular with each area gracefully moving into the next. With the downstairs complete it was time to tackle the next floor.

The First Floor

The Renovated First Floor Toilet The first floor didn't require too much work. The bedrooms were skimmed and rewired with a fresh coat of neutral colour. It was the toilet and bathroom that was crying out for modernisation. The small separate toilet had a new white suite fitted, finished with natural tiles and modern metal fixtures.

The New First Floor BathroomThe bathroom was completely stripped bare and then we went to town with a new modern white suite with a glass surround shower, finished with modern metal fixtures, white wood work and matching tiles to compliment the separate toilet.

The Staircase & Hall

The Renovated StaircaseWith the hallway and staircase we tried to keep to the original Victorian look with a modern twist. The staircase was stripped, restored and finished in white and black with striped carpet. The walls we finished in neutral colours with white woodwork.

The Third Floor

The Master Bedroom The third floor was originally a poorly planned loft conversion, nothing that Penni Black Property Services couldn’t rectify. We started by removing the original divisions in order to create a double bedroom with ensuite bathroom and a walk in wardrobe with dressing room.

The Ensuite Bathroom The ensuite bathroom was designed from scratch with a new white bathroom suite, wet room shower, skylight and finished with metal fixture, grey patterned tiles and mosaic floor.

The Seperate Third Floor ToiletThere was also ample space in the loft conversion area for a small home office along with its own separate toilet in white with black tiled was and cream tiled floor, again finished with modern metal fixtures and fittings.